In de aanloop naar de verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart hebben de partijen op rechts er een aantal nieuwe concurrenten bij. Eén daarvan is VoorNederland (VNL), onder aanvoering van voormalig Powned-gezicht Jan Roos.

VNL – dat zich wil profileren als als liberale partij – is opgericht door oud-PVV’ers Louis Bontes en Joram van Klaveren. De vergelijking met de PVV is dan ook snel gemaakt. Maar fractievoorzitter Jan Roos heeft het daar duidelijk helemaal mee gehad.

“Zo langzamerhand gaat elk interview over de vergelijking met de PVV”, verzucht Roos tegenover Business Insider. “Ik kan mijn hersenen uitzetten en dit bandje aan. Ik zal u even uit uw droom halen.”

PVV legt niet uit hoe

Roos somt op: “De PVV heeft bezuinigd op veiligheid, wij willen investeren in veiligheid. Wij willen aan de NAVO-norm voldoen, dat wil de PVV niet. De belastingdruk, daar doen zij helemaal niks aan. Er is geen enkele vergelijking te maken, behalve dat zij een aantal problemen zien die wij ook zien.”

Wat Wilders precies wil, is volgens de VNL-voorman onduidelijk. “Op het punt van immigratie, integratie en Islam heeft de PVV één enkel punt: de-islamiseren. Hoe ze dat willen doen, weet geen mens. Ze weten wel dat ze er 7 miljard euro mee bezuinigen, maar hoe? Ook dat weet niemand, want ze laten hun programma niet doorrekenen.”

De plannen van de PVV - het sluiten van moskeeën, het verbieden van de Koran - kunnen pas worden ingevoerd als de grondwet wordt aangepast. De plannen van VNL kunnen volgens Roos "direct worden ingevoerd".

Liever de Neuro

Ten slotte heeft VNL veel minder hard oordeel over de EU, legt Roos uit. VNL wil niet uit de EU, maar vindt dat de Unie zich moet beperken tot economische samenwerking. De gulden wil de partij ook niet terug. VNL pleit voor een gemeenschappelijke munt met de noordelijke eurolanden.

Ondanks al die kritiek, is VNL een van de weinige partijen die samenwerking met Wilders niet uitsluit. Een coalitie op rechts is echter zeer onwaarschijnlijk, en Roos zal zich klaar moeten maken voor een paar jaar in de oppositie. In dat geval zal de partij zich hard proberen te maken voor de "vier harde pijlers": integratie, veiligheid, de EU en de belastingdruk.

LEES OOK: 'Het is heel gezond om de inkomensongelijkheid te laten toenemen', zegt Jan Roos